


Pastoor Johannes van Enschot
(1871-1945)
Pastoor van 1917 tot 1945
Johannes Hendrikus Pius van Enschot werd op 18 juni 1871 te Goirle geboren, als zoon van Godefridus van Enschot (1833-1908) en Adriana van de Lisdonk (1836-1913). Hij was het derde kind uit een gezin van vijf kinderen.
Van Enschot werd als priester ingewijd op 4 juni 1898. Na bijna 19 jaar als pastoor door Noord-Brabant gediend te hebben werd hij op 11 mei 1917 als pastoor van Berkdijk ingewijd.
Orgel
In 1923 heeft de familie van pastoor Van Enschot een orgel geschonken aan de kerk van de H.H. Martelaren van Gorcum. Het pneumatische kegelladen-orgel met 15 stemmen, 2 manualen en een vrij pedaal werd gebouwd door de Duitse firma Speith Orgelbau uit Rietberg. Het is sinds de bouw geheel in originele staat bewaard gebleven. Vanwege van vervuiling en ernstig gebrek aan onderhoud is het echter vrijwel niet te bespelen. In 2004 werd op het koor van de kerk een nieuw elektronium geplaatst.
Toen de kerk in 2024 officieel werd gesloten, werd daarmee ook het orgel achter slot en grendel gesloten. Het lot van het orgel is daarmee onbekend.
Aanleiding tot stichting Harmonie Sint Jan
De feestelijkheden rond het zilveren priesterjubileum van pastoor Johannes van Enschot van de parochie Berkdijk waren de aanleiding tot de oprichting van de harmonie St. Jan op 4 juni 1923. Voor de muzikale omlijsting onder leiding van Bertus van Gulik zorgden diverse leden van Euphonia, waarvan er vijf in de parochie woonden. Daarmee was het fundament gelegd voor de harmonie St. Jan, want het gemis van een eigen muziekgezelschap in de Berkdijk schreeuwde om actie. Dankzij een aantal plaatselijke geldschieters kreeg Berkdijk zijn eigen vurig gewenste muziekvereniging. Fr. Heijs (voorzitter), C. Damen (secretaris) en W. van Kuyk (penningmeester) vormden het definitieve bestuur.
Mede dankzij de hulp van Euphonia kon spoedig onder muzikale leiding van Bertus van Gulik met de repetities in café Kerkzicht van uitbater Van Dintheren in de Erasstraat worden begonnen. Toen Van Gulik in 1931 overleed nam A. Stravers, directeur van Euphonia, tot zijn dood in 1941 de dirigeerstok over. Zijn opvolger werd J. van Nieuwenhuizen uit Loon op Zand, maar die moest wegens ziekte in 1945 al weer zijn functie neerleggen. De dirigent van Apollo, P. B. Bisselink, nam toen de muzikale leiding bij St. Jan (inmiddels verhuisd naar Zaal van Dun) over.