

Welkom bij de "Gemeente Waalwijk", een plek vol bedrijvigheid, water en lokale trots!
Van de haven aan de Maas tot de bruisende stadskernen, deze gemeente in het Land van Heusden en Altena vertelt een verhaal van ondernemerschap, innovatie en continue ontwikkeling.
Wist je dat Waalwijk bekend staat om haar rijke schoen- en lederindustrie? Een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen en nog steeds een belangrijke rol speelt in de lokale economie. En wist je dat de gemeente een strategische ligging heeft aan de Maas, wat de handel en transport door de eeuwen heen heeft bevorderd?
Op deze pagina nemen we je mee door de veelzijdige gemeente Waalwijk. Ontdek de verhalen van de inwoners, de bijzondere bezienswaardigheden, en de evenementen die de gemeente zo levendig maken. Laat je inspireren door de dynamiek en de mogelijkheden van deze bijzondere plek!

Het wapen van de gemeente Waalwijk.
Kernen
Geschiedenis van de gemeente
Vroege Geschiedenis
Oorspronkelijk was Waalwijk een dorp in Holland, maar het werd in 1303 stadsrechten verleend door Hertog Jan II van Brabant, waarna het in 1303 werd platgebrand. De stad werd ook verwoest door de Sint-Elisabethsvloed van 1421 en later herbouwd. In 1922 werden de gemeenten Baardwijk, Besoijen en Waalwijk
Huidige gemeentevorming
De huidige gemeente Waalwijk is ontstaan op 1 januari 1997 door de samenvoeging van de gemeenten Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik. De oudste kern van de gemeente, het stadje Waalwijk, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen.
Het gemeentewapen
Het ontwerp
Vanwege de gemeentelijke herindeling was of een nieuw wapen, of een nieuwe beschrijving nodig. De gemeente kreeg op 14 november 1997 het volgende wapen toegekend:
Gevierendeeld: I en IV in sabel een leeuw van goud, getongd en genageld van keel, II en III in zilver een dubbelstaartige leeuw van keel, gekroond, getongd en genageld van goud. Het schild hangend aan een lint van keel ineen eikenboom van natuurlijke kleur.
De schildhouder en de eerste en vierde kwartieren zijn gelijk gebleven. De tweede en derde kwartieren zijn zilverkleurig beladen met een rode dubbelstaartige leeuw met gouden tong, nagels en kroon.

Leuk feitje
Het wapen van Waalwijk is sinds 16 juli 1817 in licht gewijzigde vorm het gemeentelijke wapen van de Nederlandse gemeente Waalwijk (provincie Noord-Brabant). Alle drie de versies van het wapen lijken op elkaar en verschillen alleen op details.
Wist je dat?
De gemeente en haar voorganger(s) gebruikten in de 14e eeuw al zegels met daarop het latere wapen. Het schild vertoont de gouden leeuw van Brabant en de rode leeuw van Limburg.
De gemeentevlag (eerste versie)
Van 1953 tot 1989.
Het ontwerp
De eerste vlag was op 1 april 1953 aangenomen en kan als volgt worden beschreven:
Vier even hoge horizontale banen in de kleuren geel, zwart, wit en rood.
Deze kleuren komen voor in het wapen van Waalwijk.
De gemeentevlag (tweede versie)
Sinds 1989...
Ontwerp
De tweede, huidige vlag wordt als volgt beschreven:
Vijf banen van rood, geel, zwart, geel en rood, waarvan de lengten zich verhouden als 1:1:2:1:1; op het midden van de middelste baan is een gele, gestileerde uitgerukte eikenboom geplaatst, met een hoogte, gelijk aan 4/5 van de vlaghoogte.
De eikenboom komt als schildhouder voor in het wapen van Waalwijk. De middelste baan is uitgevoerd in de Brabantse wapenkleuren geel en zwart. De vier smallere banen zijn rood en geel; dit zijn de wapenkleuren van Holland. De verdeling van het vlaggendoek in verticale banen komt overeen met de vroegere verkaveling van het landschap in rechte stroken.
Het ontwerp is van de Noord-Brabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde.
Bronnen:
-
Wikipedia-bijdragers. (2025, April 13). Wapen van Waalwijk. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_van_Loon_op_Zand#:~:text=De%20beschrijving%20van%20het%20wapen,keel)%20horens%20met%20zilveren%20beslag.
-
Wetzer, A. (n.d.). Bossche Encyclopedie | Kerk van Sint Jans Onthoofding. https://www.bossche-encyclopedie.nl/overig/klokken%20(buiten%20de%20stad)/loon%20op%20zand%20(1).htm