Pastoor Adriaan Huijgens (1750-1831)

Pastoor van 1789 tot 1831

Adrianus "Adriaan" Huijgens werd geboren op 30 april 1750 te Teteringen, als zoon van Antonie Egidi Huijgens (±1720-1789) en Cornelia Brouwers (±1720-1797). Hij was de enigste zoon uit de vijf kinderen van dit gezin. 


Gevochten voor een pastoor

Het was Huijgens zelf die gevraagd had om pastoor in Kaatsheuvel te mogen worden.

De parochianen in Loon op Zand zijn daar ontstemd over, want ze zien hun pastoor niet graag vertrekken. Ze werken hem tegen en verhinderen zijn verhuizing.

In een parochiekroniek staat geschreven: “Enkele honderden Ketsheuvelse mannen, bewapend met stokken en rieken, ontzetten de pastoor op de Loonse pastorie, en begeleidden hem onder gezang naar ons dorp.” Dat waren me nog eens tijden, waarin letterlijk gevochten werd om een pastoor!

Overigens declareert hij wel f. 50,- aan verhuiskosten bij Kaatsheuvelse parochianen.

 

Adriaan Huijgens werd uiteindelijk in 1789 benoemd tot (eerste) pastoor in Kaatsheuvel.

Hij bleef pastoor voor het dorp tot zijn dood; het was ongebruikelijk dat pastoors met pensioen (of emeritaat) gingen. Huijgens is daarom 35 jaar pastoor geweest in Kaatsheuvel, langer dan al zijn opvolgers. 


Genootschap van de Heilige Rozenkrans

Van pastoor Huijgens wordt gemeld dat hij het Genootschap van den H. Rozenkrans heeft opgericht. Hij kreeg toestemming om als Rooms-Katholieke priester de katholieken van Sprang, van ´s-Grevelduin en Vrijhoeve op hun ziekbed of bij hun dood op katholieke wijze te bedienen.

Deze gebieden zijn doorgaand bijna volledig Protestants, het aantal Katholieken in die gebieden is dan op één hand te tellen, maar desondanks zorgde pastoor Huijgens er toch voor dat zij in hun geloof voorzien konden worden.

 

Vanaf 1816 worden er jaarlijkse bedevaarten naar Kevelaer (Duitsland) georganiseerd en in 1818 geeft de provincie toestemming voor de aanleg van een kerkhof.

Tot dan toe werden de overledenen helemaal in Loon op Zand begraven.


Overlijden

Op 7 oktober 1831 kwam pastoor Huijgens te overlijden te Kaatsheuvel en werd aldaar begraven. Hij werd 81 jaar oud, nog altijd dienst doende als pastoor. Hij is vanaf zijn 35ste tot 81ste pastoor van Kaatsheuvel geweest.

 

Het graf van pastoor Huijgens lag er tegen de jaren zestig/ zeventig van de twintigste eeuw verwaarloosd bij, waarop de keuze was genomen het graf te ontruimen. In de krant verschenen toen boze reacties van mensen die meer gevoel hadden voor de lokale geschiedenis en het religieuze erfgoed.

Gelukkig heeft een getrouwe kopie van de grafsteen van de eerste pastoor van Kaatsheuvel nu weer een prominente plaats gekregen bij de gerestaureerde pastoorsgraven op het St. Janskerkhof.

Op zijn graf staat de volgende tekst:
Hier legt begraven Ads Huijgens Eerste pastoor zedert 35 jaren dezer gemeente.
Geboren te Teteringen den 30e April 1750, overleden alhier den 7e Octob .1831 Bid voor zijn ziel. D.O.M.


Bronnen: